He'j 't al heurd ?

16-4-2021    Zie je ze zitten, 't kleine grut?  Mooi toch. 

2021 04 16 kuikens1 600x500

Er is voorzichtig omheen gewerkt om niets te verstoren.

 

Dit nest is gelukkig (voor alsnog) niet aan rovers ten prooi gevallen. Helaas zien we her en der ook leeggehaalde nesten.

 

Natuurlijk moeten ooievaars en vossen en dassen en alle andere rovers ook eten, maar toch...

 
We hopen dat deze groot worden!
 
 
 
 
 
 
 
 ***   ***   ***   ***   ***
 
 

 

11-04-2020     Oei, er staat flink nachtvorst in de weersvoorspelling... Dus: actie!  We hebben besloten dat er op dit perceel 2-jarige lelies toch echt vorstdoek gelegd moet worden. Daar ben je nog wel wat mensen voor nodig en waar haal je die zo snel op zondag vandaan?  Met de hulp van vrienden en een aantal uitzendkrachten bleek het allemaal toch mogelijk te zijn!

De breedte van deze doeken is 16 meter, dus dat zijn nog wel hele lappen.  De wind lag zo nu en dan nog wel een beetje dwars. Maar uitendeljk ligt het perceel mooi onder het doek. Een hele geruststelling. Omdat het niet zo warm is overdag kan het doek gerust een paar dagen blijven liggen. Zoals het nu lijkt kan het aan het eind van de week er weer af. We houden het weersbericht in de gaten...

Het gaat hier om 2-jarige lelies, die vorig voorjaar geplant zijn. Ze zijn dus niet geoogst in de afgelopen herfst maar zijn de hele winter in de grond blijven zitten. Nu het voorjaar komt beginnen ze weer te groeien en zijn het inmiddels al weer hele plantjes. Aan het eind van dit jaar zal dit  perceel worden geoogst. Dan oogsten we plantgoed. Dat gaan we het komend jaar weer planten en dan groeien er leverbare bollen uit.

Op dit moment zijn we ook volop aan het lelies planten. 's Ochtends wel koud maar het gaat prima. We moeten er wel rekening mee houden dat er her en der vorst tussen bijvoorbeeld de kisten kan zitten, en dat het laden en lossen iets minder snel gaat.

***   ***   ***   ***   ***

08-03-2021     De voorjaarswerkzaamheden komen er weer aan!  Hoewel het nog wel nat is op het land zijn we bezig om o.a. de slootkanten te maaien.

Zo onderhouden we alvast de wateraanvoer van de percelen die we dit jaar gaan gebruiken. En we houden het land natuurlijk netjes.

Indien nodig laten we de loonwerker nog even de watergang uitkorven.  Op dit perceel is dat niet nodig, hier maaien we om de randakkers netjes en begaanbaar te houden.

 Om t.z.t. te kunnen beregenen gaan we op dit perceel gebruik maken van grondwater uit een bron.

 

2021 03 08 maaien12021 03 08 maaien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***   ***   ***   ***   ***

25-02-2021

Wat is het prachtig weer! Mooi weer om de drip klaar te maken. De sneeuw is weer weg en de schaatsen zijn opgeruimd. 

De grond is inmiddels droog genoeg om dripslangen te leggen. 

Met deze dripslangen kunnen we in droge tijden de planten water geven zonder dat het blad nat wordt.

Op deze manier kunnen we minder water gebruiken en ook minder gewasbeschermingsmiddelen.

We leggen 3 slangen naast elkaar in elk bed, die worden met een klein beetje zand ondergedekt.

 

Binnenkort gaan de mannen de vaste beregening weer in het land leggen, met eerst de anti-nachtvorst-sproeiers (voor hele fijne nevel).

Na de nachtvorstperiode zullen deze kleine sproeiers vervangen worden door wat grotere voor de beregening.

 

Kijk ook eens op onze facebook-pagina (en volg ons)! Daar plaatsen we ook foto's en filmpjes. 

***   ***   ***   ***   ***

 

8-2-2021

Het heeft gesneeuwd! En niet zo zuinig ook... Het werk in de schuur gaat er wel om door, maar buiten...

Zoveel mogelijk hebben we met de schuifbladen aan de tractor en shovel het erf en plein min of meer sneeuwvrij gemaakt, Her en der liggen nog grote bulten sneeuw, maar alles is weer goed bereikbaar en begaanbaar.

De jongens maken van de nood een deugd en hebben de oude ski's van zolder gehaald (nadat ze de sneeuw op zolder hadden opgeruimd).   

Een touw achter de tractor en daar gingen ze: de Markeweg over, het halve Brucht door. Af en toe even stoppen om een auto uit de sneeuw te bevrijden of even een bult sneeuw aan de kant te schuiven, en weer door.

Wat is het prachtig buiten!  We genieten er maar even van!  

***   ***   ***   ***   ***

03-02-2021

Om aan de hoogste driftreductie-eisen te voldoen hebben we deze Hardi spuit met luchtondersteuning aangeschaft. Na een lange rit vanaf Schutz Landmaschinen in Duitsland is hij vandaag bij ons afgeleverd door Aufderhaar Transport uit Vriezenveen met een dieplader. Naast gewasbeschermingsmiddelen kunnen we deze Hardi zelfrijder natuurlijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld vloeibare kunstmest!

Een hele investering..., maar deze machine voldoet aan alle eisen en we hopen er dan ook jaren plezier van te hebben.

Het luchtondersteuningssysteem zorgt ervoor dat de gewasbeschermingmiddelen beter onder in het gewas komt en niet verwaien kan. Daardoor kunnen we nog preciezer gewasbescherming toepassen en ook besparen op het middelengebruik.

Aankomend jaar zal in onze 2e-jaar lelies nog met de getrokken Amazone spuit gewekt worden. De spuitpaden zijn namelijk nog gebaseerd op een breedte van 33 meter, en deze Hardi is 'maar' 30 meter breed.  Bij het inplanten van de nieuwe percelen in het voorjaar worden de spuitpaden natuurlijk ingemeten op de nieuwe spuit, 

Overigens zal onze Amazone spuitmachine ook nog aangepast worden voor het nieuwe seizoen. De spuitdoppen zitten nu om de 50 cm maar dat zal worden aangepast naar doppen om de 25 cm. Ook dit is om zoveel mogelijk aan de nieuwste eisen te kunnen voldoen.

***   ***   ***   ***   *** 

31-01-2021

Het nieuwe jaar is begonnen, en we zijn inmiddels druk bezig met het klaar maken van het plantgoed wat we straks in het voorjaar gaan planten. 

Eventuele ongerechtigheden worden eruit gehaald en het plantgoed wordt gesorteerd op maat om straks op het land weer een mooi gelijkmatig gewas te krijgen. Het ziet er allemaal prima uit, we zijn tevreden over de kwaliteit wat de afgelopen oogst ons aan plantgoed heeft opgebracht.  Dit plantgoed heeft sinds de oogst in de koeling gestaan en gaat na de verwerking ook weer terug de koeling in.

***   ***   ***   ***   ***

12-11-2020     Om onze verwerkingscapaciteit aanzienlijk te verhogen hebben we enige tijd geleden een extra sorteermachine gekocht, om parallel met onze huidige te draaien. Een gebruikte weliswaar, maar wel precies zo een als we zelf al hadden.

Een heel project al met al:  hij moest geplaatst worden, aangepast, een boel lagers vervangen en helemaal gecheckt. Er zijn een heleboel extra transportbanden gemaakt. De opvoerlijn moesten worden aangepast, hoekoplossing bedacht, werkplekken gemaakt, bordessen gebouwd, electriciteit en internet aangesloten...  En natuurlijk ook nog ruimte overhouden zodat de buitendeur nog open kan. 

Maar:  hij dut ut!  En daar zijn we erg blij mee.

(lees verder onder de foto)20201112 coll dubb lijn 1500x900

De bollen worden aan een kant aangevoerd en daar wordt er nog wat stelen en onkruid ed. uit gehaald. en dan worden de bollen naar de beide sorteermachines geleid.

Die sorteren de bollen n.a.v. hun gewicht. Bij iedere bolmaat hoort een bepaald gewicht en de machines wegen alle bollen apart om ze op de juiste transportband te laten vallen. Alles natuurlijk computer-gestuurd!   

(lees verder onder de foto)20201112 coll verwerk 1500x900

De bollen worden dan nog gelezen op kwaliteit, eventuele andere afwijkingen en natuurlijk  wordt de maat gechecked, en automatisch geteld.  Dan komen alle bollen in de kratten en kunnen worden afgeleverd aan onze afnemers. Zoals op de foto te zien is hangen er overal  spatschermen tussen de mensen zodat ze niet de hele dag met een mondkapje op hoeven te hebben als bescherming tegen corona..  

***   ***   ***   ***   ***

4-11-2020     Tja, we zitten altijd aan het einde van het jaar met onze oostwerkzaamheden. Dan heb je al korte dagen en vroeg donker. Kan dat niet anders? Waarom beginnen jullie niet eerder, in september ofzo?  Nee, helaas gaat dat niet. Onze bollen zijn dan simpelweg nog niet klaar met groeien en afrijpen. 

Maar we zijn er aan gewend. De kipperchauffeurs letten erop dat ze goed licht voeren, dat de lampen en ruiten niet smerig zijn en dat ze goed zichtbaar zijn.  Ze letten erop dat ze zo min mogelijk in de bermen ed komen, en zullen indien mogelijk even op tegenliggers wachten. We proberen een rondje te rijden van het perceel naar de spoelerij, de ene weg heen en de andere weg langs terug. Zo komen onze heren chauffeurs elkaar in ieder geval niet tegen en dat scheelt behoorlijk. Ook leggen we zoveel mogelijk rijplaten bij de op- en afritten naar de percelen en plaatsen we natuurlijk de waarschuwingsborden voor modder op de weg.

Het is elk jaar een uitdaging, maar door samenwerken en je gezond boeren-verstand gebruiken ;) komt het goed!

20201104 rooien donker 1200x500

 ***   ***   ***   ***   ***

4-11-2020     Daar gaan we weer, volop actie in de spoelerij!  De machines zijn weer klaar en onderhouden om hopelijk zoveel mogelijk storingsvrij te kunnen werken.

Hier gaan de leliebollen door de spoelerij, onlangs hebben we nog de lelietjes-van-dalen gespoeld wat ook prima gaat.  Oscar en Stefan hebben alles onder controle!

***   ***   ***   ***   ***

 

25-10-2020     Nu het groeiseizoen ten einde loopt, kunnen we zonder schade aan de planten en bollen de dripslangen van ons drip-project uit het land halen. Die moeten er natuurlijk uit voor dat we met de oogst beginnen.  Deze slangen rollen we op met de zelfde machine en dezelfde haspels waar we in het voorjaar het vorstdoek mee gelegd hebben. Op ieder bed liggen 3 druppelslangen, we kunnen ze met 6 tegelijk opwikkelen (dus 2 bedden tegelijk).

20201025 drip opruimen2

 ***   ***   ***   ***   ***

8-10-2020      In deze rare corona-tijden proberen we allemaal met man en macht het virus buiten de deur te houden!  Wij ook, uiteraard vooral betreffende de gezondheid van onze medewerkers, vrienden, familie en onzelf.  Ook willen wij onze leliebollen gezond houden. Een ander soor virus en gelukkig niet schadelijk voor mens en dier, maar wel voor onze bollen. 

Om zeker te weten dat er geen virus in onze bollen zit, laten we schubmonsters van partijen bollen onderzoeken in het laboratorium.  Als ze inderdaad gezond zijn dan kunnen we ze eventueel gebruiken voor vermeerdering.  Van elke partij worden 240 bollen opgestoken. Van 24 bollen wordt 1 schub per bol afgehaald en in een zakje gedaan. Dit per partij 10 keer, dus 240 schubben. Deze laten we onderzoeken. Als het goed is komen de resultatie terug en is alles 0, dus virusvrij. Dat geeft mogelijkheden. We kunnen ze dan eventueel laten schubben, of het plantgoed nog een jaar opplanten. 

20201008 monsters toetsing

27-09-2020     De herfst is in zicht, dat is een feit. Het is per slot van rekening ook al eind september. Wist u dat uitgebloeide Lelietjes van Dalen zulke prachtige fel-rode besjes kregen? Het is echt een bijzonder gezicht, de bruin/geel/groene herfstkleuren en dan die vrolijke trosjes met rode besjes ertussen. Deze planten worden deze herfst gerooid en afgeleverd. 

 

20200927 lelievandalen1

30-09-2020     Vandaag kwam een van onze vaste relaties eens even kijken hoe de bollen er bij staan die ze van ons willen kopen. En ja hoor, de bollen staan er gelukkig prima bij, we zijn tevreden over de groei en kwaliteit. 

Wel erg onhandig dat Marcel z'n telefoon uit zijn zak liet vallen... ergens... op een perceel!  Iedereen zoeken dus. Gelukkig kwam hij weer boven water nadat iemand de ringtone hoorde. Nou ja, boven het zand dan.  En zo blijkt maar weer:  er zit soms echt muziek in onze bollenpercelen!  

06-08-2020     Heeee, dr zit een gaatje in de slang van de beregeningshaspel. Da's niet de bedoeling natuurlijk.

Pagina 1 van 5

Partly Cloudy

8°C

Brucht

Partly Cloudy

luchtvochtigheid: 96%

Wind: 5 km/h

  • 15 Mei 2021

    Scattered Thunderstorms 15°C 6°C

  • 16 Mei 2021

    Scattered Thunderstorms 14°C 8°C

Contactgegevens

Markeweg 5
7696 BG Brucht

0523-231324

info@markhorstbloembollen.nl

06-54314570