He'j 't al heurd ?

07-07-2020    We zijn al weer een tijdje bezig met het koppen van onze lelies. Met de kopmachine maaien we zoveel mogelijk de knoppen van de planten af, zodat de energie in de groei van de bol gaat, en niet in de bloem.  We maaien wel zo hoop mogelijk zodat we zo weinig mogelijk blad meemaaien, wat dat kan natuurlijk ook de groei remmen.  De laatste jaren koppen we de lelies machinaal. Na de 1e keer koppen groeit het gewas nog door en komen er meestal weer veel nieuwe knoppen bovenuit steken. Dan gaan we er later nog een keertje over. In sommige gevallen wordt er ook nog handmatig nagekopt, maar dat is niet altijd nodig. 

Meestal komen er na het koppen nog wel wat bloemen in bloei. Dat geeft niet, wij vinden het eigenlijk wel mooi.

 

Lelies worden dus voor de bloei gekopt,  maar tulpen bijvoorbeeld worden in/na de bloei gekopt. Dit heeft te maken met het selecteren van de planten op gezondheid. Bij lelies wordt er geselecteerd op blad en bij bijvoorbeeld tulpen op de bloem. Daarom moeten de tulpen even volop in bloei komen zodat de selecteurs aan het werk kunnen. 

De selecteurs lopen dan door de gewassen en bekijken alle planten of ze gezond zijn, geen afwijkende bladeren of verkleuringen e.d. Dit is wel een klus voor de expert want het is soms best lastig te zien.  Daarna kunnen de percelen gekeurd worden door de BKD (Bloembollen Keurings Dienst).

Het maakt voor de keuring niet uit of er zo hier en daar nog een bloem staat, mits de plant gezond is uiteraard.

 

28-5-2020     Er is al een hele tijd geen regen gevallen, dat betekend voor ons (en onze collega's) dat we volop beregenen.

Met de vaste beregening  (zoals op de foto, buizen met spoeiers erop), met de haspel (die heeft u ook vast al gezien her en der) of met het dripsysteem.

Deden we een paar weken geleden nog vooral beregenen om de grond nat houden om nachtvostschade te voorkomen, nu doen we het om onze planten van water te voorzien.

Zolang de regen niet uit de lucht komt vallen, pompen we grondwater uit een bron en sproeien we dat over de gewassen.  

Bij beregening met vaste sproeiers (en de drip) hoeven we alleen de pompen van het ene perceel naar het andere te brengen.

De grote haspels gebruiken we op verschillende percelen dus die verhuizen hun vaste rondje mee met de pompen en is daardoor bewerkelijker.

En dan proberen onze 'beregeningsexperts' er nog zoveel mogelijk rekening mee te houden waar de wind weg komt (en hoe hard), moeten we gedurende de beregening de sproeier bijstellen of niet, en al dat soort dingen meer... 

Nu de gewassen nog relatief klein zijn ('t is nog maar eind mei) kunnen we het met een wekelijks rondje de boel vochtig genoeg houden. 

Later in het seizoen gebruiken de planten meer water en zullen we vaker rond moeten beregenen.

Maar we hopen natuurlijk dat er regelmatig een fijne bui uit de lucht komt vallen, dat bespaard ons en  al onze collega's een hele boel werk (en kosten).

 

 

 

31-12-2019   Vandaag op oudjaarsdag nog wat bollen gesorteerd. We gaan straks in het nieuwe jaar wel nog even door, het einde van de sorteerperiode is wel in zicht, maar het werk is nog niet af! De laatste loodjes...

Maar... nu eerst oud-en-nieuw vieren, dan zien we volgend jaar wel verder ;)

Iedereen een goed uiteinde gewenst en en heel voorspoedig 2020, namens ons allemaal!

2019 12 31 collage

 

30-11-2019    En de boer, hij oogstte voort... Inmiddels druk-druk-druk met de oogstwerkzaamheden. 's Ochtends vroeg, de opkomende zon en de vorst nog duidelijk zichtbaar op het land... Prachtige foto's, bedankt Robbert!

Het weer werkt tot nu toe redelijk mee en het gaat gestadig verdan, zoals we dat hier zeggen. We beginnen altijd pas in de loop van de herfst met de oogst, meestal eind oktober / begin november. De gewassen zijn gewoon niet eerder oogst-klaar, dus moeten we wachten...

Bij de percelen waar we bezig zijn plaatsen we modderborden, en zorgen we ervoor dat er een tractor met bezem paraat staat om de straat zo goed mogelijk schoon te houden. Langs de op- en afritten van de percelen (en in de bermen) leggen we indien mogelijk rijplaten om al te veel insporing door de tractoren te proberen te voorkomen. 

 

2019 11 30 oogst1 slider

6-10-2019   Heel agrarisch Nederland verenigt zicht!  Op naar Den Haag om een statement te maken, de boeren willen gehoord en gezien worden. Terwijl Marcel 's ochtends met een bus vol collega-boeren vanuit de regio Hardenberg vertrekt, is Rutger 's nachts al vertrokken met de tractor met een hele groep...  De stemming onderweg en op het Malieveld is geweldig, eenheid en solidariteit !

 

 

18-7-2019     Op korte termijn zoeken wij een collega!  Lees onze vacature!  Voor meer informatie neem gerust contact op.

01-07-2019   Vandaag is Richard precies 12,5 jaar bij ons in dienst!  Zeker een bloemetje waard, en natuurlijk een (beetje gekke) taart bij de koffie!  

Hartstikke mooi toch?  Richard, bedankt voor je inzet van de afgelopen 12,5 jaar en hopelijk nog vele jaren erbij!

 

 2019 07 01 collage richard jubileum markhorst 1

Pagina 1 van 4

Bewolkt

14°C

Brucht

Bewolkt

luchtvochtigheid: 92%

Wind: 8 km/h

  • 14 Jul 2020

    Rain 19°C 11°C

  • 15 Jul 2020

    Partly Cloudy 17°C 9°C

Contactgegevens

Markeweg 5
7696 BG Brucht

0523-231324

info@markhorstbloembollen.nl

06-54314570