He'j 't al heurd ?

Lelies koppen

07-07-2020    We zijn al weer een tijdje bezig met het koppen van onze lelies. Met de kopmachine maaien we zoveel mogelijk de knoppen van de planten af,

zodat de energie in de groei van de bol gaat, en niet in de bloem.  We maaien wel zo hoop mogelijk zodat we zo weinig mogelijk blad meemaaien, wat dat kan natuurlijk ook de groei remmen.  De laatste jaren koppen we de lelies machinaal. Na de 1e keer koppen groeit het gewas nog door en komen er meestal weer veel nieuwe knoppen bovenuit steken. Dan gaan we er later nog een keertje over. In sommige gevallen wordt er ook nog handmatig nagekopt, maar dat is niet altijd nodig. 

Meestal komen er na het koppen nog wel wat bloemen in bloei. Dat geeft niet, wij vinden het eigenlijk wel mooi.

 

Lelies worden dus voor de bloei gekopt,  maar tulpen bijvoorbeeld worden in/na de bloei gekopt. Dit heeft te maken met het selecteren van de planten op gezondheid. Bij lelies wordt er geselecteerd op blad en bij bijvoorbeeld tulpen op de bloem. Daarom moeten de tulpen even volop in bloei komen zodat de selecteurs aan het werk kunnen. 

De selecteurs lopen dan door de gewassen en bekijken alle planten of ze gezond zijn, geen afwijkende bladeren of verkleuringen e.d. Dit is wel een klus voor de expert want het is soms best lastig te zien.  Daarna kunnen de percelen gekeurd worden door de BKD (Bloembollen Keurings Dienst).

Het maakt voor de keuring niet uit of er zo hier en daar nog een bloem staat, mits de plant gezond is uiteraard.

 

Grotendeels bewolkt

27°C

Brucht

Grotendeels bewolkt

luchtvochtigheid: 64%

Wind: 5 km/h

  • 14 Aug 2020

    Thunderstorms 27°C 19°C

  • 15 Aug 2020

    Thunderstorms 26°C 18°C

Contactgegevens

Markeweg 5
7696 BG Brucht

0523-231324

info@markhorstbloembollen.nl

06-54314570